Είστε εδώ:elsito|Το ήξερες;|Τεστ δυσανεξίας τροφών...
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 10:47

Τεστ δυσανεξίας τροφών...

Γράφτηκε από την 

Μάλλον θα έχετε ακούσει για τα τεστ δυσανεξίας τροφών... Ειδικά, αν έχετε αχοληθεί με το θέμα αδυνάτισμα! Πλασάρετε από τους “ειδικούς” στο χώρο, ως ένας ακόμα μαγικός τρόπος να χάνετε βάρος!

 

Πόση δόση αλήθειας υπάρχει;

disaneksia

Ο πραγματικός τους ρόλος είναι να ανιχνεύσουν πιθανές δυσανεξίες σε συγκεκριμένες τροφικές ομάδες που φέρνουν από ελαφριές έως πολύ σοβαρές χρόνιες καταστάσεις όπως:

- διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα γαστρεντερικής φύσης

- πόνους στις αρθρώσεις που φαίνονται ανεξήγητοι

- ρινίτιδες ή μορφές άσθματος

- αίσθημα χρόνιας κόπωσης

- πονοκέφαλοι διαφόρων ειδών

- φαγούρες,εκζέματα και διάφορες δερματοπάθειες

Η πολύ λογική και ευρέως παραδεκτή θεωρία είναι ότι, αν εξαλείψετε προσωρινά τις τροφικές αυτές ομάδες από το διαιτολόγιο σας, θα έχετε υποχώρηση ή ίσως και τέλεια εξαφάνιση των συμπτωμάτων. Αν σας βασανίζουν χρόνια ένα η περισσότερο σύμπτωματα από τα παραπάνω, αξίζει να δώσετε προσοχή. Αν όμως σας ενδιαφέρει απλά να χάσετε βάρος, τότε μόλις βρήκατε έναν τρόπο να σκορπίσετε τα λεφτά σας!

Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να αποδεικνύει την άμεση σχέση των τεστ αυτών με την παχυσαρκία. Δεν υπάρχει καμιά διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Αν τώρα γνωρίζετε άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ και έπειτα αδυνάτισαν, ο λόγος είναι προφανής: Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ, μέσα σε σύνολο τροφών που αποκλείουν, περιλαμβάνουν είτε αλεύρι, είτε ζάχαρη και γάλα που μαντέψτε... αυτά είναι κύρια συστατικά παχυντικών τροφίμων π.χ. των γλυκών!

 

Εγκυρότητα των τεστ δυσανεξίας

Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απάντηση περί αυτού, ούτε σύγκλιση απόψεων από την επιστημονική κοινότητα. Αντίθετα, υπάρχει έκδηλη αμφισβήτηση για όλα τα γνωστά τεστ ως προς την ικανότητά τους να εντοπίζουν με επιτυχία τις τροφές στις οποίες παρουσιάζουμε δυσανεξία. Να τονιστεί κιόλας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν επιτρέπει την εφαρμογή των τεστ αυτών.

 

Κάντε το τεστ μόνοι σας εντελώς ανέξοδα

Γενικά, είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι ύποπτοι σήμερα είναι η λακτόζη και η γλουτένη και μάλλον οφείλεται στον τρόπο παραγωγής πια αυτών των τροφών, ποσοτικά και ποιοτικά, σε σχέση με προηγουμενες δεκαετίες. Λακτόζη έχουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά. Γλουτένη περιέχεται σε όλα τα αρτοσκευάσματα, είτε είναι από αλεύρι, είτε από σίκαλη, κριθάρι ή βρώμη. Αρχικά, ακολουθήστε για 7 μέρες μια δίαιτα εξάλειψης όλων των τροφών που ανήκουν στις υποψήφιες ομάδες. Κάντε μια προσεχτική έρευνα για το ποιες είναι αυτές ώστε το τεστ να γίνει σωστά. Δείτε πώς θα είστε στο τέλος των 7 ημερών. Αν αισθάνεστε καλύτερα, με κάποια βασανιστικά συμπτώματα να έχουν υποχωρήσει, τότε bingo! Aρχίστε σταδιακά την επανεισαγωγή των τροφών σε μικρές ποσότητες και παρατηρήστε την αντίδραση του οργανισμού σας. Κάντε το με άδειο στομάχι το πρωί. Προσθέτετε μια νέα τροφή κάθε δυο μέρες.

 

Καταλήγοντας...

Σαφώς και υπάρχουν δυσανεξίες σε κάποια τρόφιμα, όπως το αυγό, το γάλα, τα φιστίκια, το ψάρι, τη σόγια και τα σιτηρά, αλλά αφορούν μικρό τμήμα του πληθυσμού και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους. Δείτε και το εξής video για το θέμα:

 

 


Πηγές:

http://totalfitness-christos.blogspot.gr/

http://www.kxenos.gr/

Διαβάστηκε 644 φορές

Σχετικά Άρθρα

ElSito.Gr
Switch mode views: