Είστε εδώ:elsito|Ψυχή τε & Σώματι|Η Δύναμη της Επιθυμίας
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 10:29

Η Δύναμη της Επιθυμίας

Γράφτηκε από την 

aisiodoksia2

Οι επιθυμίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά για τον καθένα, κυρίως όταν αυτά υλοποιούνται και εκφράζονται. Αναγνωρίζοντας κάποιος ανοιχτά τα θέλω του και τις επιθυμίες του οδεύει προς την πραγματοποίηση αυτών των επιθυμιών. Δεν εννοούμε βέβαια ότι, οτιδήποτε κανείς σκεφτεί και πράξει, αυτό και θα γίνει πάντα εφικτό.

Η εμπιστοσύνη, όμως, στον εαυτό και η πίστη στην επιθυμία και την ανάγκη μπορούν να φέρουν το αποτέλεσμα που κάποιος επιθυμεί. Ακόμα και αν χρειαστεί να «παιδευτεί» για την απόκτηση του. Εξάλλου, αν δεν μπει στο μονοπάτι της προσωπικής εξερεύνησης, δεν θα έχει νόημα κάποιος άλλος να του προσφέρει μία έτοιμη λύση. Χρειάζεται να «πέσει» κάποιος για να ξανασηκωθεί και αυτό μπορεί να συμβεί και άλλες φορές και το άτομο να κάνει συνεχώς εκείνο που έχει μάθει πολύ καλά να κάνει, να ξανασηκώνεται.

Σ’ αυτό το σημείο, κάποιοι εύκολα μπορεί να μην το κάνουν και να μείνουν κάτω, σκεπτόμενοι ότι για να τους συμβαίνει συνέχεια, αυτό τους αξίζει και όχι κάτι άλλο, για το οποίο εκείνοι παλεύουν. Σ’ αυτό το σημείο, κάποιος χρειάζεται να δυναμώσει από κάτι και αυτό να γίνει τόσο ισχυρό που θα τον αναζωπυρώσει. Ψάχνει να βρει ποιο είναι εκείνο το κίνητρο, το οποίο θα είναι υπέρ του και μ’ αυτό θα συμπορευτεί.

Όταν κάποιος θέλει να προσελκύσει κάτι στη ζωή του, είναι καλό να βεβαιωθεί ότι οι πράξεις του δεν αντιβαίνουν τις επιθυμίες του. Όταν τελικά οι πράξεις αντικρούουν τις επιθυμίες, τότε οι πιθανότητες να μην υλοποιηθεί σχεδόν ποτέ η επιθυμία είναι πολύ μεγάλες. Σαν να προσελκύει κάποιος εκείνο για το οποίο στην ουσία φοβάται και έχει πειστεί ότι δεν θα το έχει τελικά ποτέ. Ο Τζέιμς Ρέϊ έχει πει: «Πώς περιμένετε να απολαύσουν οι άλλοι την συντροφιά σας, αν δεν την απολαμβάνετε εσείς οι ίδιοι;»

Μία φράση που οφείλουμε όλοι να έχουμε κατά νου είναι: «Να φέρεστε στον εαυτό σας όπως θα θέλατε να σας φέρονται οι άλλοι». Οι ενέργειες του καθενός είναι και οι κυρίαρχες σκέψεις του. Αν δεν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με σεβασμό και αγάπη, τότε αυτόματα εκπέμπουμε κάτι το οποίο λέει ότι τελικά δεν είμαστε και πολύ σημαντικοί και άξιοι σεβασμού ή προσοχής. Είναι αυτό που λέει η φράση: «Συστηνόμαστε μ’ αυτό που είμαστε και νιώθουμε».

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να «θυσιάζονται» για τους άλλους, θεωρώντας ότι η «αυτοθυσία» είναι μία πράξη καλοσύνης. Οι άνθρωποι αυτοί δυσκολεύονται πάρα πολύ να πούνε "όχι". Η δυσκολία να πει κάποιος «όχι», είτε ευκαιριακά είτε συνεχώς, δεν αποτελεί ένδειξη και σύμπτωμα παθολογίας. Όταν όμως αυτή η σημαντική λεξούλα, όπως το «ναι», δεν μπορεί να ξεστομισθεί, στριφογυρίζει στο μυαλό, συχνά γίνεται βασανιστικό, γεγονός που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινότητα κάποιου.

Apaisiodoksia1

Οι συνέπειες ενός καταπιεσμένου «όχι» αφορά τους πάντες, δεν γίνεται διαχωρισμός ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής τάξης. Πρόκειται για μία οικουμενική συμπεριφορά που κάποιος εκφράζει σε όλους τους τομείς της ζωής του. Μπορεί κάποιος να νιώθει πολύ καλά όταν μπορεί και γίνεται βοηθητικός στους άλλους, εάν όμως αυτό γίνεται εις βάρος της προσωπικής του έκφρασης, μπορεί το άτομο να κουβαλάει ένα συσωρευμένο θυμό και σε ακραίες περιπτώσεις οργή.

Βεβαίως με το ίδιο του τον εαυτό δε συμβαίνει το ίδιο, διότι πιστεύει ότι λέγοντας «όχι» δεν είναι πια σημαντικός για τους άλλους και σταματά να αντικατοπτρίζει την τελειότητα. Όταν προηγούνται πάντα οι άλλοι, τότε πολύ εύκολα παύουμε να έχουμε προσωπικές επιθυμίες. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τι θέλουν οι άλλοι και τι οι ίδιοι. Σ' αυτήν την περίπτωση, πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να χάσει την επαφή με τον εαυτό του και την ισορροπία μέσα του.

Η επιλογή να ζεις θετικά

Στη ζωή του καθενός μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν τουλάχιστον μια φορά, ή και περισσότερες, "απίθανα" γεγονότα, εξαιρετικά δύσκολα.  Ένα σημαντικό εργαλείο  για να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα δυσάρεστα που μπορούν να σημαδέψουν τη ζωή μας, είναι  οι θετικές σκέψεις. Όταν κάνουμε θετικές σκέψεις, τότε στη ζωή μας συμβαίνουν θετικά πράγματα.

aisiodoksia

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να επηρεάσουν αρκετές πλευρές της ζωής μας αλλά και της υγείας μας. Η αισιοδοξία σχετίζεται με καλύτερη ψυχολογική αλλά και σωματική διάθεση, με μείωση των ασθενειών, ακόμα και με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. 

Ο θετικός τρόπος σκέψης συνδέεται με:

1. την τόνωση της αυτοπεποίθησης

2. τη μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης

3. τη μείωση του άγχους

4. την επίτευξη στόχων

5. την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων

6. τη μείωση αρνητικών συναισθημάτων

Αντίθετα, οι αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές προκαλούν αρνητική διάθεση και μειωμένη λειτουργικότητα. Όταν ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται με αρνητικά στοιχεία, ενεργοποιούνται βιολογικοί μηχανισμοί κατάθλιψης και άγχους. Η διαδικασία αυτή προκαλεί περισσότερη δυστυχία και αποδοχή αρνητικών στάσεων.

Ο θετικός τρόπος σκέψης δεν υποστηρίζεται από όλους τους ανθρώπους. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία και άλλοι χλευάζουν όσους την εφαρμόζουν. Αλλά και πολλοί από αυτούς που την εφαρμόζουν, δε γνωρίζουν πώς να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Η θετική σκέψη δεν είναι τίποτα άλλο από μια θετική αντιμετώπιση των καταστάσεων. Στις πολύ δύσκολες μέρες που περνάμε, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη θετική σκέψη, για να μπορούμε ομαλά να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να βγούμε όσο το δυνατό αλώβητοι και ωφελημένοι.

 

Πηγή:

http://www.guardian.co.uk

http://e-psychology.gr

http://www.anadrassi.gr

 

Διαβάστηκε 799 φορές

Σχετικά Άρθρα

ElSito.Gr
Switch mode views: